Strona Główna Forum ChelseaLondyn.pl
Forum serwisu ChelseaLondyn.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Polskie kluby w tegorocznej edycji Europa League
Autor Wiadomość
aro_bb 
be or have

Za Chelsea od: 2004
Wysłany: 30 Lipiec 2010, 10:04   

Stanie się tak, że żaden z tych 3 klubów polskich nie przejdzie dalej. jeżeli na własnych boiskach nie możemy sobie dać rady to w spotkaniach wyjazdowych będzie jeszcze ciężej.

Jacob 

Za Chelsea od: 2007
Wysłany: 30 Lipiec 2010, 16:45   

Z polskich drużyn dobrze zaprezentowała się tylko Jagiellonia.

Lech? Odpadnie z hukiem. Śmiać mi się chcę, jak czytam i słucham opinii, o tym jak ta drużyna grała w ostatnim meczu, że u siebie wyjdą bez kompleksów, a prawdo jest taka że gracze Sparty na swoim poziomie zagrali tylko ostatnie 20 minut, gdzie tylko szczęście i umiejętności bramkarza Lecha uratował ich przed totalna klęską.

Ruch? Nie wiem nie oglądałem meczu, ale występ w europejskich pucharach dla tej drużyny nie było dobrym rozwiązaniem, ze względów finansowych.

Wisła? Albo Kasperczak zrobi wojnę w szatni, a Cupiał w zarządzie i Wisła w rewanżu strzeli kilka bramek i przejdzie dalej, albo znów piłkarze Białej Gwiazdy skompromitują się w oczach swoich kibiców. "Wy jesteście gwiazdorami, przegrywacie z frajerami!" Osobiście pozostanę optymistą i liczę, że Wisłą awansuję.

Jagiellonia? zaprezentowała się zdecydowanie najlepiej i jako jedyna z polskich drużyn zasłużyła na awans. Grali szybką i atrakcyjną dla oka piłkę, a to co Grosicki robił z obrońcami drużyny greckiej, można śmiało nazwać grą na europejskim, wysokim poziomie i gdyby tylko miał lepszą skuteczność tego dnia wynik mógłby być zdecydowanie inny.

Manian 

Za Chelsea od: 2003
Wysłany: 30 Lipiec 2010, 19:44   

Jacob napisał/a:
Ruch? Nie wiem nie oglądałem meczu, ale występ w europejskich pucharach dla tej drużyny nie było dobrym rozwiązaniem, ze względów finansowych.

Otóż się mylisz jeśli chodzi o finanse. Ruch sporo zyskał na LE. Niby musiał dwukrotnie wydać wielkie pieniądze na czartery, ale sowitą premię wpłacił na konto klubu sponsor Tauron, kolejne pieniądze pochodzą od UEFA za przejście dwóch rund i wpływy z transmisji meczu z Austrią. Przychody były na tyle wysokie, że nawet piłkarze dostali premie.
Od kiedy pamiętam, chciałem zobaczyć wszystko"

Jacob 

Wysłany: 30 Lipiec 2010, 20:51   

Napisałem to co podały media. Wyjazdy kosztowały około 1,5 mln a za awans do następnej fazy UEFA płaci 90 tys.

Manian 

Wysłany: 30 Lipiec 2010, 21:18   

Media najchętniej posłałyby Ruch i cały Śląsk do lamusa.

Oto cała prawda o zyskach i stratach Ruchu po II rundach:

Już mam dosyć słuchania, ile to Ruch dokłada do tego, żeby pokazać się w Europie. To bzdury! Dzięki premiom z UEFA i od sponsora oraz wpływom z biletów gra w Lidze Europejskiej nam się opłaca - przekonuje Dariusz Smagorowicz, przewodniczący Rady Nadzorczej Ruchu Chorzów.

Wyprawa do Kazachstanu nie była tania. Samo wynajęcie samolotu kosztowało około 100 tysięcy euro. Kosztów hotelu nie liczę, bo to była wymiana barterowa z Szachtiorem Karaganda. Teraz o zyskach. UEFA wyceniła awans na 90 tysięcy euro. Do tego doszły pokaźna premia od naszego sponsora tytularnego, czyli firmy Tauron, oraz wpływy z biletów. Na czysto zostało ponad 100 tysięcy złotych. Spokojnie starczyło na premie dla piłkarzy.

Jeszcze lepiej wygląda bilans za drugą rundę rozgrywek. Lot na Maltę był zdecydowanie tańszy - 40 tysięcy euro. Hotel to znowu barter, a wpływy... Z UEFA 130 tysięcy euro plus premia od sponsora i zysk ze sprzedaży biletów [około 60 tysięcy złotych - przyp. red.]. Łącznie zostało na czysto ponad pół miliona złotych! To opłaca się ten start w Lidze Europejskiej czy nie?

Na dwumeczu z Austrią Wiedeń klub również na pewno nie straci. Obawialiśmy się, że będziemy musieli zapłacić za wynajem rezerwowego stadionu. To już na szczęście nieaktualne - 100 tysięcy złotych zostaje więc na Cichej. Tańsza będzie też podróż, bo do Wiednia pojedziemy autokarem. Za to wrócimy samolotem i to bezpośrednio do Gdańska, gdzie 8 sierpnia inaugurujemy sezon. Po raz kolejny klub zarobi na biletach oraz na transmisji telewizyjnej. Sygnał chcą też kupić Austriacy, a to oznacza kolejne i to znaczne zyski. Kosztem może być przesunięcie godziny rozpoczęcia spotkania z 18.30 na 18.

Do tego dodajmy zysk z biletów, premię od sponsora i przede wszystkim od UEFA, która nawet jeżeli nie przejdziemy Austrii - w co nie wierzę - wypłaci nam 180 tysięcy euro. Mało? To znowu ponad 500 tysięcy złotych zysku. Proszę jednak pamiętać, że pieniędzy z UEFA nie ma na kontach Ruchu tak długo, jak pozostajemy w grze.

Zyskują też nasi piłkarze, bo dzięki grze w europejskich rozgrywkach ich wartość rośnie. Wierzę, że dzięki grze w LE Ruch też staje się bardziej atrakcyjnym pracodawcą. Nie ma dnia, żeby menedżerowie nie zasypywali nas swoimi ofertami. Tego wcześniej nie było.

źródło: Niebiescy.pl

aro_bb 
be or have

Za Chelsea od: 2004
Wysłany: 4 Sierpień 2010, 23:26   

odpada Lech po przegranej w dwumeczu 0:2. za 10 lat będzie tak samo. Mistrz Polski będzie odpadał, odpadał i odpadał i nie dostanie się do fazy grupowej.

Flafi 

Za Chelsea od: zawsze
Wysłany: 4 Sierpień 2010, 23:33   

To, że Lech odpadnie wiedział chyba każdy. Nie rozumiem tylko jednej rzeczy. Czemu wszyscy łudzą się, że w końcu awansujemy do LM skoro ciężko nam się w ogóle dostać do fazy grupowej Ligi Europejskiej. Pierwsze trzeba osiągnąć coś w mniej prestiżowych rozgrywkach (1/8, 1/16 finału jak na polskie zespoły to i tak byłoby dużo) a dopiero potem starać się o Champions League.

Manian 

Wysłany: 5 Sierpień 2010, 00:45   

Jak nie było tych ułatwień Platiniego to polskie kluby odpadały z Barcą, Realem, a teraz widać na jakim poziomie jest nasza liga. Skoro Sparta kupiła Matejovskiego za ponad 1 mln €, a w naszej ekstraklasie podniecamy się transferem za kilkaset tysięcy PLN to nie dziwmy się, że ogrywają nas nawet średniacy. Lechowi brakowało wszystkiego. Peszko dryblingi kończył na obrońcach rywali, a Wichniarek wywalczał rzuty wolne, z czego bardzo cieszył się Kołtoń.

Rado 
Born for Chelsea

Za Chelsea od: 2004 r.
Wysłany: 6 Sierpień 2010, 11:01   

Wisła Kraków - zapewne dla zawodników Kasperczaka, Karabach był drużyną z innej galaktyki. Zawodnicy Białej Gwiazdy otumanieni, zaspani, chyba trochę ogłuszeni nie potrafili wygrać z 3 zespołem ligi z Azerbejdżanu ! Może następnym razem trzeba liczyć na szczęście i wylosować kogoś z San Marino lub Andory ? Zapewne wtedy Wisła pokazałaby cały swój blask i piękną grę. Aż dziw bierze że oto klub z Ekstraklasy który na prawdę gra dobrze nie umie poradzić sobie z takim klubem jakim jest Karabach. W grze naszych zawodników widać było tylko niezrozumienie i brak wyciągania wniosków. Na efekty trzeba było niestety czekać bardzo krótko. 3:0 i dramat. Coś tam starali się jeszcze ugrać ale lepiej tego nie opisywać. Na koniec 3:2 i cała Europa śmieje się z Polaków. Z takim klubem nie wypada przegrywać, ba, nawet dwukrotnie ! Myślę, że to dobrze, iż Biała Gwiazda odpadła z Europa League. Przynajmniej więcej razy się nie skompromituje.

Lech Poznań - podobna sytuacja co z Wisłą. Fatalna gra, brak konsekwencji i przegrana z dobrym klubem jakim niewątpliwie jest Sparta Praga. Nie spodziewałem się wygranej Kolejorza w dwumeczu z czeską drużyną. Jednakże gra Lecha pozostawia bardzo dużo do życzenia. Nie ma tu nawet o czym pisać ponieważ nasz zespół, według mnie, nie miał szans na przejście do następnej fazy. Tym samym i moje rozczarowanie z odpadnięcia kolejnego polskiego klubu z rozgrywek europejskich jest mniejsze. Czekamy na występy w lidze !

Jagiellonia Białystok i Ruch Chorzów -
o ile Ruch oddał drugi mecz z Austrią Wiedeń bez walki o tyle Jaga walczyła do końca i tym zasłużyła na miano najlepszej polskiej drużyny w europejskich rozgrywkach. Widać było, że wierzą w to, iż Aris'a da się pokonać i chcieli to zrobić ale niestety zabrakło, moim zdaniem, chyba umiejętności. O Ruchu lepiej nic nie mówić bo to klapa na całej linii. Wiem że Austria to bardzo dobry klub ale żeby w drugim meczu zagrać aż tak beznadziejnie ? Liczyłem chociaż na wynik 1:1 lub 1:0. A więc Jaga pokazała się ze świetnej strony i to im należą się największe brawa !

Podsumowując. Polskie kluby wypadły tragicznie w starciach z rywalami. Szczególnie Wisła. Może już lepiej nie debatować nad tym " co by było gdyby " bo nie ma to sensu. Mam nadzieję że szkoleniowcy wyciągną wnioski z tych porażek i za rok będziemy mogli z dumą oglądać grę naszych klubów w tych prestiżowych rozgrywkach. Pozostają emocje związane z Ekstraklasą !

Powodzenia dla wszystkich klubów a szczególnie dla Jagi.

" Człowiek taki, jak ja, który ma za sobą mnóstwo porażek, mnóstwo zwycięstw, mnóstwo medialnych zawirowań, każdy koniec traktuje jako początek." - Kuba Wojewódzki

Jacob 

Wysłany: 6 Sierpień 2010, 12:14   

Za dużo błedów Kasperczaka.
Paljić- jak piłkarz, który nie zgrał się z drużyną, nie jest w optymalnej formie może występować w pierwszym składzie.
Żurawski- nie wiem po co Wiśle żuraw, nie wnosi nic do drużyny. Wg mnie wrócił do Krakowa tylko po to, by spokojnie odcinać kupony
Paweł Brożek- wielką zagadką jest dla mnie czemu ten piłkarz nie grał od początku. Na chwilę obecną jest to najlepszy napastnik w Wiśle
Jeszcze zastanawiam się nad tym, czym kierował się Kasperczak robiąc zmiany. Wpuszcza Łobodzińskiego, ok coś tam szarpnął, ale dlaczego ściąga Małeckiego, któremu zależało najbardziej, który najwięcej j biegał i starał się, a zostawia drewno Boguskiego, który nie grał nic, a jedynie czym się wyróżnił to tym, że strzelił fartowną bramkę.

Brawa należą się Jagiellonii, szkoda że sędzia odebrał Jadze szansę na walkę do końca dyktując karnego z kapelusza.

Odpowiedz do tematu